Garais februāris Dramaturgu teātrī šogad nozīmīgs ar 2 pirmizrādēm – divas autores pašas kā režisores iedzīvinājušas uz skatuves savus pirmos darbus dramaturģijā.

Signes Sēnes sadzīves drāma “Suņa mīlestība” jau piedzīvoja savu pirmizrādi izpārdotā zālē. Regīnas Ezeras grāmatas „Cilvēkam vajag suni” iedvesmotā luga rāda, kā kādā ziemas dienā četru dažādu, savstarpēji nesaistītu cilvēku dzīvēs negaidīti ienāk kucēns. Ierastā ikdiena tiek izjaukta, emocijas kāpj, rodas konflikti un ikvienam nākas atbildēt uz jautājumu: ko darīt?

Zīmīgs ir lugas nobeigums: “Viss ir labs, kas labi beidzas! Un tikai pasakiet, ka viens negaidīts lēmums nemainīja šo cilvēku dzīves. Cilvēkam vajag suni. Cik lielās devās, vēl ir diskutējams jautājums. Bet suņa mīlestībā un uzticībā ir liels spēks. Tas, kur šis spēks mūs var aizvest, jau ir mūsu pašu rokās.”

* * *

Mēneša pēdējā dienā – 29. februārī, skatīsim ne mazāk nopietnu un filozofiski intriģējošu pirmizrādi – Antras Legzdiņas drāmu “CILPA“. Tas ir stāsts par negaidīti iestājušos mirkli, kas aicina pārvērtēt ierasto bēgšanu no realitātes, mūžam atliekot “uz rītdienu” darbu un pienākumu veikšanu, sapņu realizāciju, prokrastinējot. Tā nereti pagaist iespējas, par kurām tā arī neuzzinām.