Sestdien, 28. oktobrī Dramaturgu teātrī svinīgā ceremonijā apliecības par aktiermeistarības apgūšanu saņēma 27. studijas 11 absolventi, kuri sekmīgi savas prasmes demonstrējuši  trīs mācību lugās, ko atzinīgi novērtējuši arī skatītāji.

27. studijas dalībnieki mācību procesu uzsāka 2022. gada aprīlī. Pēc piecu mēnešu treniņiem studijas dalībnieki saņēma savas pirmās lomas mācību izrādē – dramaturga un režisora Hermaņa Paukša iestudējumā „Drūmais Princis”. Otrā mācību izrāde studijas dalībniekiem bija H. Paukša sarakstītā un režisētā detektīvkomēdija „Ķerra”, savukārt trešā – H. Paukša iestudējums „Johohoho”.

Mācību laikā savu ilggadīgo pieredzi studijas audzēkņiem nodeva Dramaturgu teātra galvenais režisors H. Paukšs, teātra pedagoģe, režisore un aktrise Gunta Kusiņa, kā arī citi pieredzējuši teātra pedagogi. Tradicionāli notika arī izlaiduma svinību daļa, kas šogad nodēvēta par „Pusnakts šovu septiņos”. Kopā ar jaunajiem aktieriem viņu panākumus atzīmēja viss teātra kolektīvs.

Lūk, ko paši absolventi saka par aktiermeistarības studijām:

Margarita Zaula:
“Baudīt izrādi sēžot skatītāju rindās ir ļoti aizraujoši, bet piedalīties izrādes tapšanā un uzzināt, kas īstenībā notiek aiz skatuves, ir kaut kas vēl interesantāks.
Iestājoties Dramaturgu teātra studijā, var iepazīt divas jaunas realitātes – viena no tām ir jautrais un atsaucīgais teātra kolektīvs, bet otra mainās katru reizi, kad uzkāp uz skatuves. Jo, uzkāpjot uz skatuves, tu vairs neesi tu, un skatuve vairs nav skatuve, un tas ir tas brīdis, kad var ieslēgt fantāziju, atslēgties no visa un pārvietoties uz citu pasauli.”

Sanija Norvaiša:
“Šajos mēnešos, kad ik nedēļu nācu uz šo brīnišķīgo vietu, tiek aizmirstas tādas lietas kā galvas sāpes, ikdienišķi ķīviņi un neēstas pusdienas, jo, esot šeit, tu domā tik par to, cik labi ir būt mājās – uz skatuves.”

Gatis Upenieks:

“Mēs visi šeit atnācām 2022. gada maijā kā mazi pumpuriņi, un 2023. gada “Veļu laikā” aizejam kā atvērušies ziedi! Paldies pasniedzējiem un teātrim par ieguldīto darbu. Ja mums būtu jāiesaka viena lieta nākamajām studijām, tad:
nečurāt pret vēju, nenomest žestus, mācīties tekstus, baudīt šos lieliskos cilvēkus.”

Džūlija Cīparsone:
“Dramaturgu teātris un 27. studija bija vieta, kur izpausties un parādīt savas spējas. Labākais un sirsnīgākais ieteikums ikvienam, kas plāno vai jau apmeklē Dramaturgu teātri, ir apzināties to, ka spēlējot tu vienmēr vari parādīt, kā tieši tu izjūti noteiktu lomu, jo nav nepareizu variantu un, jo lielāku atklāsmi un izpausmi tu parādīsi, jo labāk. Mūsu studijas izlaidumā noteikti var izsmieties no visas sirds, it īpaši, ja zini vismaz kaut ko par mūsu studiju un tās izrādēm!”

Artūrs Grāvītis:
“Ja esi rutīnas sagrauzts ikdienas darbinieks un meklē vietu, kur atslēgties no ikdienas stresa, atbrīvot savas apspiestās emocijas, izkāpjot no apnicīgās komforta zonas, tad Dramaturgu teātra aktiermeistarības studija ir tieši tev. Katru reizi uz nodarbībām devos ar spēku apsīkumu pēc garās darba dienas, bet teātrī atradu jaunus spēkus un atraisīju sevī apslēptu enerģiju. Žēl, ka ne visi studijas biedri paliks teātrī arī pēc izlaiduma. Kopā esam izgājuši caur pašizaugsmes karuseļiem, kas turpinās mūs pilnveidot.”

Ginta Sviklāne:
“Ielēcu vilcienā tieši dienā, kad sākās ZOOM tikšanās ar H. Paukšu. Studijas apmācības parādīja, cik spēju iesaistīties, izpildīt uzdotos vingrinājumus un izaicināt pati sevi. Neviļus pieķeru, ka gūtās iemaņas pielietoju jau ikdienā – ieņemu stāju, runāju pārliecinoši – ir frāzes, kuras pašas iegulst ikdienas komunikācijā.
Izrādes bija vērtīga prakse, lai liktu lietā apgūto un gūtu lielisku pieredzi, izspēlējot dažādas lomas un saprotot, cik liels ir darbs uz skatuves, novērtējot aktiera darbu pavisam no cita skatu punkta.
Gandarījums ir kā lieliska balva, kad uz skatuves esi savu lomu izslīpējis, spējis sadarboties komandā ar kolēģiem un ar prieku to paveicis. Turklāt ziedi, draugu un ģimenes smaidi, atsauksmes ir laba motivācija lēkt jaunā izaicinājumā un atkal kāpt uz skatuves.
Man ļoti patīk Dramaturgu teātrī valdošā gaisotne, te ir ļoti draudzīgi, atsaucīgi un forši kuratori un kolēģi!”

Sarmīte Bembere:
“Kā es nonācu Dramaturgu teātrī?
Redzēju sludinājumu, pieteicos pat neesot pārliecināta, vai varēšu. Paldies personai, kas lasīja manu pieteikumu un neņēma vērā manas šaubas, atsūtīja tālāko rīcības plānu. Pievienojos nodarbībām. Mans mērķis bija tikt vaļā no maniem tarakāniem. No vieniem tiku vaļā, citus savairoju. Sapratu savas spējas. Visvērtīgākais kompliments ko saņēmu: “Tev ir ļoti laba disciplīna”. Secināju, ka ar disciplīnu var daudz panākt un izdarīt. Sirsnīga pateicība visiem, kas mūs mācīja, izglītoja. Tāpat arī “pamatsastāvam” par iedvesmošanu uz aktiermākslas sasniegumiem un, protams, mūsu kursa biedriem, ar ko kopā varēju augt un attīstīties šajā jomā.
Uzskatu, ka katram, kam ir kaut mazākā vēlēšanās kļūt par aktieri, tas ir jādara šeit – Dramaturgu teātrī, pie talantīgiem un sirsnīgiem cilvēkiem. Un tad jau dzīve un individuālā personība saliek visu pa vietām. Esmu pateicīga par iespēju būt šeit.”