Teātrim neierastos apstākļos, attālināti, savu četrpadsmito gadskārtu svin Dramaturgu teātris. Par savu dibināšanas dienu teātra ļaudis uzskata 17. martu, kad nu jau četrpadsmit gadus atpakaļ – 2007. gadā šajā dienā notika pirmā izrāde “Padomju sekss”. Tajā ietilpa divas Hermaņa Paukša lugas – “Pirmā sniega sindroms” un “Baloža skelets”. Pirmos gadus aizvadījis “viesizrāžu” režīmā, kad izrādes tika rādītas gan Leļļu teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, gan Nacionālajā un Dailes teātrī, kā arī Maskavas namā, Austrumu robežā un citur, 2009. gada augustā Dramaturgu teātris beidzot atrada savas pastāvīgās mājas Kr. Barona ielā 130/12, un šobrīd tā dalībniekus gaida četras mēģinājumu zāles, bet pēc saviem uzticamajiem un mīļajiem skatītājiem noilgojusies teātra Kamerzāle.

Četrpadsmit gadu laikā Dramaturgu teātris ir spējis saglabāt sākotnējo ieceri, un tajā tika un tiks iestudēti tikai un vienīgi mūsdienu latviešu autoru darbi. Šajā laikā teātrī izveidots 101 iestudējums, lugas sarakstījuši 18 gan labi pazīstami, gan arī pavisam jauni autori – Andris Zeibots, Anna Jaunzeme, Anna Kerija Studente, Andrejs Saldavs, Andris Silamiķelis, Andris Ūdris, Antra Legzdiņa, Austris Pirktiņš, Dainis Grīnvalds, Iveta Ķērpe, Jānis Jurkāns, Harijs Ammers, Hermanis Paukšs, Lelde Stumbre, Māris Gipters, Uldis Karlovs-Karlovskis un citi.

Mācības beigušas divdesmit Dramaturgu teātra aktiermeistarības studijas, līdz šim beidzamā savu diplomdarba izrādi, H. Paukša komēdiju „Nekur tu nespruksi, gardā!” parādījusi 20. studija. Kopējais studiju absolventu skaits šajos gados ir sasniedzis 483, taču teātra galvenais režisors, dramaturgs un skatuves mākslas pedagogs Hermanis Paukšs un viss teātra radošais kolektīvs ir apņēmības pilni pēc ārkārtas situācijas beigšanās – jau šā gada aprīlī uzsākt darbu 25. aktiermeistarības studijā. Teātris sagatavojis arī divus režisorus, un tajā savu meistarību turpina pilnveidot vēl seši režijas studiju audzēkņi.

Daudzi studiju audzēkņi pēc 18 mēnešu mācībām ir papildinājuši Dramaturgu teātra aktieru sastāvu, vairāki ir devušies turpināt apgūt režisora vai aktiera profesiju augstskolās, taču lielākais audzēkņu daudzums apmeklē nodarbības, lai jaukā, draudzīgā gaisotnē emocionāli izlādētos pēc saspringta ikdienas darba un apgūtu iemaņas valdīt pār sevi, pārvarēt kautrību, nedrošību un uztraukumu atbildīgos brīžos. Visi interesenti, kas ir sasnieguši 14 gadu vecumu, vēl var pagūt pieteikties nodarbībām 25. aktiermeistarības studijā, kas darbu sāks aprīlī, rakstot pieteikumu uz e-pasta adresi: dramaturgu.teatris@gmail.com, pieteikumā norādot savu vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi un tālruņa numuru.

Aizvadītajos gados par jauku tradīciju kļuvušas kopā sanākšanas un teātrim būtisku notikumu svinēšana. Teātra jubilejas, studiju izlaidumi un Ziemassvētku ballītes vienmēr bijušas kupli apmeklētas, jautras un dalībniekiem neaizmirstamas. Arī šogad teātra dzimšanas dienas ballīte neizpaliks – tikai sagaidīsim ārkārtas stāvokļa atcelšanu!