Darbs ar studiju audzēkņiem vēršas plašumā

Foto: Antra Legzdiņa

Visu nule aizvadīto septembra mēnesi Dramaturgu teātrī vairākās izrādēs varēja noskatīties 15.studijas diplomdarba, H.Paukša lugas „Vai mana cūka pie jums nav bijusi?” (režisors Andris Zeibots) izrādes. Tagad, kad kopīgais darbs ir godam padarīts, šīs studijas audzēkņi var gatavoties arī kopīgiem svētkiem. Pēc oktobra nogalē gaidāmā izlaiduma un līksmās ballītes līdz rītam liela daļa absolventu arī turpmāk veltīs savu brīvo laiku iemīļotajai nodarbei, jo 21 no 39 studijas absolventiem šoruden ir izteikuši vēlēšanos papildināt Dramaturgu teātra aktieru kolektīvu.

Tikmēr vēl oktobrī var pagūt pievienoties jaunajai, jau 18. Dramaturgu teātra aktiermeistarības studijai, kas savu darbu uzsākusi šajā nedēļā. Nodarbības studijā, kā ierasts, vadīs teātra galvenais režisors, dramaturgs un skatuves mākslas pedagogs Hermanis Paukšs, kas gandrīz četrdesmit gadus nodarbojas ne vien ar režiju un rakstniecību, bet arī ar teātra pedagoģiju, un šajā laikā ir izveidojis un turpina pilnveidot efektīvu aktieru apmācības sistēmu.

Pieteikumi nodarbībām studijā tiek gaidīti no visiem, kas vēlas izmēģināt savus spēkus uz skatuves un ir sasnieguši 14 gadu vecumu, jo saskaņā ar Dramaturgu teātra tradīcijām, studijā bez iestājeksāmeniem vai citiem priekšnoteikumiem tiks uzņemti visi interesenti, arī studijas dalībnieku maksimālais vecums nav noteikts.

Mācību programma ir organizēta tā, lai katrs, kam ir vēlēšanās iemācīties brīvi kustēties, sadzirdami un saprotami runāt, uzstāties lielas auditorijas priekšā, iegūtu šīs iemaņas. Ne visi, kas atnāk uz studiju, pēc tās beigšanas plāno nopietni nodarboties ar teātri. Liela daļa audzēkņu vēlas paaugstināt savas izredzes citās profesijās, apgūstot iemaņas valdīt pār sevi, pārvarēt kautrību, nedrošību un uztraukumu atbildīgos brīžos, nezaudēt vēsu prātu kritiskās situācijās. Vēl citi apmeklē nodarbības, lai jaukā, draudzīgā gaisotnē emocionāli izlādētos pēc saspringta ikdienas darba.

Mācību process studijā ilgst 18 mēnešus, pirmos piecus no tiem studijas audzēkņi nodarbojas ar vingrinājumiem, izveido nepieciešamo zināšanu un prasmju bāzi aktiermeistarībā, skatuves runā un kustībā, bet pārējā laikā ar studijas dalībniekiem tiek iestudētas un parādītas 3 mācību izrādes.

Pieteikšanās un dalībnieku reģistrācija pie studijas vadītāja Hermaņa Paukša, rakstot uz e-pasta adresi: hermanis.paukss@gmail.com, pieteikumā norādot savu vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi un tālruņa numuru. Dramaturgu teātris un studija atrodas K. Barona ielā 130/3 (ieeja no Zemitāna ielas), vairāk informācijas par šīm studijām: https://www.dramaturguteatris.lv/?page_id=84