Lugas „Roku dzelžos uz brīvību” pirmizrāde

Fotogrāfs: Andrejs Saldavs
Fotogrāfs: Andrejs Saldavs

Vairākās izrādēs jūnijā Dramaturgu teātra Kamerzālē skatuves mākslas mīļotāji var novērtēt jaunās dramaturģes Annas Kerijas Studentes 2014. gadā tapušās lugas “Roku dzelžos uz brīvību” ilgi gaidīto iestudējumu. Šī ir pirmā no vairākām talantīgās aktrises sarakstītajām lugām, kas iestudēta uz Latvijas teātru skatuvēm.

Luga “Roku dzelžos uz brīvību” no psiholoģiskas drāmas iestudēšanas procesā pārtapusi par komēdiju ar iedvesmojošu noslēgumu. Tās pamatā ir stāsts par draudzību, kas pārvēršas par naidu, un par sapni, kas pārvēršas par murgu. Divu modes mākslinieku konflikts atver lugas varonei jaunu redzējumu uz dzīvi un paver viņai jaunas iespējas. Kur ir robeža starp brīvību un visatļautību, starp drosmi un bezkaunību, starp realitāti un izdomu? Kādi ir mūsu pašu uzliktie “roku dzelži”, kas traucē tiekties pēc sava sapņa? Sekojot lugas varoņiem, uz šiem un daudziem citiem jautājumiem lugas autore mudina skatītājus meklēt katram pašam savas atbildes.

Līdz ar šīs izrādes tapšanu piepildījies Annas Kerijas sapnis izmēģināt sevi režijā. “Būt par režisoru ir liela un krāsaina pieredze, kas ietver sevī visas iespējamās emocijas un izjūtas. Šis darbs man ir palīdzējis labāk sajust aktieri. Visgrūtākais bija izkļūt ārā no laika cilpas, kad nesaproti, kur šobrīd atrodies – tagadnē, pagātnē vai nākotnē, kur ir reālitāte, kur – atmiņas un kur – izdoma.“ Tā par savu pirmo režisora pieredzi saka jaunā māksliniece.