Afrodītes stāsts Hermaņa Paukša interpretācijā

Fotogrāfs: Agita Ijaba
Fotogrāfs: Agita Ijaba

Novembra otrajā pusē Dramaturgu teātrī rit pēdējie mēģinājumi pirms decembrī gaidāmās Hermaņa Paukša jaunākās lugas “Afrodīte” pirmizrādes. Lugas žanrs ir traģikomēdija, senā mīta – Homēra “Iliādas” interpretācija un sižeta attēlojums vienu stundu garas izrādes laikā. Lugas centrālais tēls Afrodīte spēlējas ar likteņiem, likdama savam dēlam Erotam šaut cilvēku un dievu sirdīs ar neredzamām mīlas vai naida bultām. Trojas valdnieka dēls Parīds atzīst Afrodīti par skaistāko no dievēm, pretī saņemot skaistāko no sievietēm – Spartas valdnieka Menelāja sievu Helēnu. Menelāja brālis, Mikēnu valdnieks Agamemnons, pulcē milzīgu grieķu karaspēku un dodas uz Troju, lai atgūtu Helēnu. Pēc ilgstoša aplenkuma Troja ar viltu tiek ieņemta un nopostīta, bet Helēna – atgūta.

“Lugā ir gan skaistas sievietes rakstura analīze, gan instinktu cīņa ar veselo saprātu cilvēka psihē, gan korupcijas kritika, asociāciju līmenī pat izsmietas dažas politiskas aktualitātes kā arī – vēl daudz kas cits,” stāsta lugas autors un iestudējuma režisors inscenētājs Hermanis Paukšs.

Visu decembra mēnesi uz Dramaturgu teātra Kamerzāles skatuves notiks vairākas lugas “Afrodīte” izrādes. Tā kā šis iestudējums ir teātra 12. studijas audzēkņu mācību procesa turpinājums un otrā mācību izrāde, to būs iespēja noskatīties topošo aktieru draugiem, radiem un teātra pedagogiem. Topošajiem aktieriem palīdzēs, dalīsies pieredzē un lomas atveidos arī vairāki Dramaturgu teātra pamatsastāva aktieri.