Diplomdarbā H. Paukša “Sudraba dakšiņas”

Daksinas2Septembrī Dramaturgu teātrī uzsākta jaunākās dramaturga Hermaņa Paukša komēdijas “Sudraba dakšiņas” rādīšana. Izrādes režisors ir Andris Zeibots, bet autora ieceru īstenošanā savas daudzās rokas un domas pielikuši arī gaismu, tērpu, skatuves noformējuma autori un arī topošie aktieri, jo skatītāju vērtējumam nodotā izrāde, vienlaikus ir Dramaturgu teātra 11. aktiermeistarības studijas audzēkņu diplomdarbs – trešā un pēdējā mācību izrāde.

“Sudraba dakšiņas” ir komēdija, kuras pamatā ir paradokss. Salasījies mīlas klasiku, miljonārs iztēlojas sevi kā romantiķi, kāda „pelēkā pele” cer nonākt uzmanības centrā, eleganta dāmīte un radošais izgudrotājs cer tikt pie lielākas naudas, bet dauzonīgs skuķis tēlo augļotāju un kādreizējā bohēmas lēdija cenšas iekārtot savu mietpilsonisko kaktiņu ar sudraba dakšiņām. Kuram gan kādreiz nav gribējies būt tam, kas viņš patiesībā nav?

“Kas zina, varbūt, ka šajā paradoksā arī slēpjas pasaules progresa noslēpums – un kas zina – uz labu tas ir vai varbūt – ne uz labu? Tā kā izrādes komiskais efekts veidosies uz romantiski – praktiskā nesakritības, uz šo domāšanas veidu atšķirību pamata, varam pamatoti cerēt, ka izrādē viss kādā brīdī parādīsies no visnegaidītākās puses,” tā par šo jauniestudējumu saka tā režisors Andris Zeibots.