Hermaņa Paukša jaunākās lugas “Afrodīte” iestudējums

girts ozolins
Fotogrāfs: Ģirts Ozoliņš

Jau pirmajās augusta dienās Dramaturgu teātrī sācies darbs pie Hermaņa Paukša jaunākās lugas “Afrodīte” iestudējuma. Luga ir tikko sarakstīta un pabeigta vien pirms dažām dienām – šī gada jūlijā. Iestudējuma režisors inscenētājs būs pats lugas autors.

Jaunās lugas žanrs ir traģikomēdija, senā mīta – Homēra “Iliādas” interpretācija, sižeta attēlojums vienu stundu garas izrādes laikā. Lugas centrālais tēls Afrodīte spēlējas ar likteņiem, likdama savam dēlam Erotam šaut cilvēku un dievu sirdīs ar neredzamām mīlas vai naida bultām. Lai sarunātos ar skatītāju, autors izmantojis vispārzināmo sižetu – Trojas valdnieka dēls Parīds atzīst Afrodīti par skaistāko no dievēm, pretī saņemot skaistāko no sievietēm – Spartas valdnieka Menelāja sievu Helēnu. Menelāja brālis, Mikēnu valdnieks Agamemnons, pulcē milzīgu grieķu karaspēku un dodas uz Troju, lai atgūtu Helēnu. Pēc ilgstoša aplenkuma Troja ar viltu tiek ieņemta un nopostīta, bet Helēna – atgūta.

“Tagad, kad luga ir pabeigta, jāsecina, ka dialogs ar skatītāju ir veiksmīgi uzsākts – no manas puses ir izdevies pateikt daudz ko no iecerētā. Lugā ir gan skaistas sievietes rakstura analīze, gan instinktu cīņa ar veselo saprātu cilvēka psihē, gan, ja tā var teikt – “dienesta stāvokļa” ļaunprātīgas izmantošanas, gan korupcijas kritika, asociāciju līmenī pat izsmietas dažas politiskas aktualitātes, kā arī – vēl daudz kas cits. Tagad interpretācijā iesaistīsies topošie aktieri, bet vēlāk šim dialogam pievienosies arī skatītāji,” saka autors.

Lugas “Afrodīte” pirmizrāde gaidāma šī gada decembrī. Šis iestudējums būs teātra 12. studijas audzēkņu mācību procesa turpinājums un otrā mācību izrāde. Tajā topošajiem aktieriem palīdzēs, dalīsies pieredzē un lomas atveidos arī vairāki Dramaturgu teātra pamatsastāva aktieri.