Bailes un prieki „Melnajā pastā”

Fotogrāfs: Andris Zeibots
Fotogrāfs: Andris Zeibots

Šī gada 29. aprīlī Dramaturgu teātra Kamerzālē pirmizrādi piedzīvos “horrorfarsa” jeb šausmu komēdijas žanrā sarakstītās Andra Zeibota lugas „Melnais pasts” iestudējums. Šis žanrs latviešu dramaturģijā ir mazāk zināms un būs tuvāks tiem skatītājiem, kam patīk tādas Tima Bērtona filmas kā “Bītldžūss”, “Čārlijs un šokolādes fabrika” vai leļļu filma “Līgava līķis”.

Dēmonisks personāžs Groibers, kurš ierodas reizi 100 gados, kādā ciematā kļūst par pasta priekšnieku un sāk valdīt par cilvēku prātiem. 1914. gadā, laikā, kas pieminēts lugā un kad sākās Pirmais Pasaules karš, pasts ir galvenais informācijas centrs. Tagad šāds informācijas centrs ir katrā māja, jo katram mājās ir dators un e-pasts, tātad Melnais Pasts šodien ir visapkārt.

„Vai skatītājiem nav gadījies justies savādi – kāpēc gan ļaunums reizēm tik viegli tiek galā ar gluži parastiem cilvēkiem pavisam normālā sabiedrībā? Tiklīdz parādās kāda nelaimes vēsts, tā neviens nemeklē ne pierādījumus, ne paskaidrojumus, bet uzreiz notic sliktākajam! Ja kādu interesē, kā var vienā un tai pašā vietā baidīties un smieties, iedomājieties braucienu atrakciju kalniņos vai karuselī. Iespējams, ka līdzīgas sajūtas piedzīvosiet šajā izrādē, tikai atšķirība no karuseļiem ir tāda, ka šeit būs arī par ko padomāt – par to cik patiesībā neaizsargāts katrs cilvēks un arī pats skatītājs ir pret ļauno.” Tā par savu darbu saka lugas autors Andris Zeibots.

Iestudējuma inscenētājs ir Hermanis Paukšs, režisori – Andris Zeibots un Gunta Kusiņa.