Dramaturgu teātra astoņi gadi

dt_apsŠajā nedēļā astoto gadskārtu svin neatkarīgais Dramaturgu teātris. Par savu dibināšanas dienu teātra ļaudis uzskata 17. martu, kad astoņus gadus atpakaļ, 2007. gada 17. martā notika pirmā izrāde “Padomju sekss”. Tajā ietilpa divas Hermaņa Paukša lugas – “Pirmā sniega sindroms” un “Baloža skelets”.

Sākotnēji mēģinājumi notika Berģu pamatskolā Upesciemā, Ādažu kultūras namā, vēlāk – arī Rīgas Latviešu biedrības namā, bet izrādes tika rādītas gan Leļļu teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, pat Nacionālajā un Dailes teātrī, kā arī Maskavas namā, Austrumu robežā un citur, līdz beidzot 2009. gada augustā Dramaturgu teātris atrada savas pastāvīgās mājas Kr. Barona ielā 130/3 (ieeja no Zemitāna ielas).

Šo astoņu gadu laikā, teātrī ir tikušas iestudētas 55 mūsdienu latviešu dramaturgu lugas, ko sarakstījuši 13 gan sabiedrībai labi pazīstami, gan arī pavisam jauni autori – Hermanis Paukšs, Andris Zeibots, Iveta Ķērpe, Andris Silamiķelis, Andris Ūdris, Uldis Karlovs-Karlovskis un citi.

Šobrīd Dramaturgu teātrī mācības beigušas deviņas studijas, un šā gada martā savu diplomdarba izrādi A. Zeibota „Džungļu joki” demonstrē jau desmitā, bet divas studijas vēl turpina apgūt aktieru meistarības pamatus. Kopējais studiju absolventu skaits šajos gados ir sasniedzis 189. Trīspadsmitā aktiermeistarības studija uzsāks darbu šā gada aprīlī, un interesenti vēl var pagūt pieteikties.

Lai arī daudzi no studiju audzēkņiem ir papildinājuši paša Dramaturgu teātra aktieru sastāvu un vairāki pat ir devušies turpināt apgūt aktiera profesiju augstskolās, taču lielākais audzēkņu daudzums apmeklē nodarbības, lai jaukā, draudzīgā gaisotnē emocionāli izlādētos pēc saspringta ikdienas darba un apgūtu iemaņas valdīt pār sevi, pārvarēt kautrību, nedrošību un uztraukumu atbildīgos brīžos, nezaudēt vēsu prātu kritiskās situācijās un tādejādi paaugstinātu savas izredzes citās profesijās.

Šajos astoņos gados par jauku tradīciju kļuvušas kopā sanākšanas un teātrim būtisku notikumu svinēšanas. Teātra jubilejas, studiju izlaidumi un Ziemassvētku ballītes vienmēr bijušas kupli apmeklētas, jautras un dalībniekiem neaizmirstamas. Arī teātra astotās dzimšanas dienas ballīte neizpaliks!

Informāciju par teātra aktiermeistarības studiju var meklēt šeit:

https://www.dramaturguteatris.lv/?page_id=84