Top lugas “Godīgā meitene” iestudējums

Fotogrāfs: Anita Cibuļska
Fotogrāfs: Anita Cibuļska

Februārī Neatkarīgajā Dramaturgu teātrī turpinās darbs pie dramaturga Hermaņa Paukša 2002. gadā sarakstītās lugas “Godīgā meitene” iestudējuma (rež. Andrejs Saldavs). Šīs lugas žanrs, kā to raksturo pats autors – ir anekdote. Anekdote, tātad jautra, spirdzinoša komēdija! Latvijas Dramaturgu ģilde šo lugu savulaik ieteikusi teātriem kā vienu no labākajām un piemērotākajām skatuvei.

Lugas pamatā ir pavisam vienkāršs, anekdotisks notikums – māsa savam brālim lūdz aizdot naudu jaunām kurpēm, bet brālis atsaka un piedāvā māsai naudu nopelnīt, pajokojot, ka māsa varētu viņam piegādāt meitenes. Viens gadījums noved pie nākamā, un tālāko notikumu virkne jau katram ir jānovērtē pašam, skatoties izrādi. Lugas iecere ir parādīt, kā cilvēka ikdiena mainās no šķietami maznozīmīgiem notikumiem, izteicieniem un likteņa sakritībām, kā mūsu vēlmes noved pie negaidītiem lēmumiem un rīcības, ļaujot gardi izsmieties par to, kādi mēs paši esam smieklīgi, īpaši jau tad, kad lietas “grozās” ap naudu.

Šis ir jaunā režisora Andreja Saldava otrais darbs režijas jomā, pēc tam, kad lielu atzinību guva viņa 2014. gadā iestudētā Hermaņa Paukša luga „Vai Tev tas neliekas dīvaini, Rodžer?”, kas joprojām norisinās skatītāju pārpildītā zālē.